מיד לאחר האירוע, האדם בדרך כלל מגיב בהלם והכחשה. התגובות לטווח הארוך יותר כוללות רגשות בלתי צפויים, הבזקים, מערכות יחסים מתוחות ותסמינים גופניים דוגמת כאבי ראש או אפילו בחילה. בעוד שתחושות אלו הן נורמאליות, קיימים אנשים המתקשים להמשיך הלאה עם חייהם.
חוויות טראומטיות כרוכות לעתים קרובות באיום על חיי האדם או בטיחותו. הוא חושש להיוותר בגפו, גם אם אינו נמצא בסכנת פגיעה פיזית. שיווי המשקל הטבעי של הגוף משתבש והאדם נמצא במצב קפוא של עוררות יתר ופחד.
בעיקרו של דבר, מבנה מערכת העצבים כולה משתבשת. העובדות האובייקטיביות אינן אלו שקובעות אם האירוע הוא טראומטי, אלא החוויה הרגשית הסובייקטיבית של האדם כלפי האירוע. ככל שהוא חש מבוהל וחסר אונים, כך סביר יותר לקבוע שהוא שרוי בטראומה.
תסמינים של טראומה נפשית ופסיכולוגית
אנשים מגיבים בדרכים שונות לאירוע טראומטי, או לטראומה חוזרת ונשנית. הם חווים מגוון רחב של תגובות פיסיות ורגשיות. לא קיימת דרך "נכונה" או "שאינה נכונה" לחשוב, לחוש או להגיב לטראומה. אין לשפוט את תגובות האנשים לאירוע.
הסיבות לטראומה רגשית או פסיכולוגית
אירוע מלחיץ יוביל לטראומה רגשית או פסיכולוגית אם מתקיימים התנאים הבאים:
- האירוע התרחש באופן בלתי צפוי
- האדם חש אזלת יד בשל חוסר יכולתו למנוע את האירוע
- האירוע מתרחש שוב ושוב
- האירוע היה מאופיין באכזריות מכוונת
- בדרך כלל האירוע התרחש בתקופת הילדות
טראומה נפשית ופסיכולוגית עשויה להיגרם באמצעות התרחשות אחת מלחיצה, אירועים חד פעמיים דוגמת תאונה מחרידה, אסון טבע, מלחמה או תקיפה אלימה. היא עשויה אף לנבוע בעקבות לחץ מתמשך ובלתי פוסק כגון חיים בשכונת פשע או מאבק במחלה ממאירה.
המערך הטיפולי
במערך הטיפולי הדגש הוא על מתן מענה רגשי- מקצועי, זמין ולא סטיגמטי. המערך הטיפולי כולל:
- 6 חדרי טיפול מותאמים למטופל
- 27 אנשי צוות טיפולי מומחים בטראומה
- כ-1000 מטופלים בשנה האחרונה